Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A negyedik

A negyedik

Így basznak át a refurbisherek

PC Aréna és társai

2021. július 26. - DarkVoid

Döglődik az X230. Szép volt, jó volt, de a végéhez közeledik. Talán még majd utoljára talpra állítom, ha nem kell sokat költeni rá. Viszont adja magát a probléma: kell egy új laptop a feleségemnek. A ThinkPad A285 nála nem játszik, mert több monitort akar használni és azon már nincs miniDisplayPort, szóval irány a PCAréna, vegyünk egy új gépet Dórinak.

A választás egy T460-ra esett, a PCAréna pedig mindig is vállalható minőségű gépeket adott el, úgyhogy kosárba és rendelés. Csakhogy van egy kis bökkenő:

Akarok-e jutányos áron Windows 10 licenszet is vásárolni a géphez?

win.png

Nem, nem akarok. És itt jön képbe az átbaszás...

Mivel a PCAréna rendelkezik Microsoft Authorised Refurbisher tanúsítvánnyal, ezért jogosult használt, felújított gépekre új Windows-licenszet aktiválni. Csakhogy van egy kis gond: a legtöbb PCAréna által eladott géphez már tartozik jogtiszta Windows-licensz.

Az irodai rabszolga szabadságlevele

A PCAréna a gépeit felvásárlásból szerzi: Van ugye ez a Hanyatló Nyugat(tm), ahol olyan cégek (vagy egy kádári szóvirággal: vállalatok) működnek, amik megengedhetik maguknak, hogy 2-3 évente lecseréljék a munkaállomásaikat és ezt meg is teszik. Jómagam is egy ilyen cégnél dolgozom - ezt nevezzük versenyszférának, gyerekek.

Szóval mielőtt a PCAréna felvásárolná az SSC-k rutin módon lecserélt gépeit, ezek a gépek csillogó irodaházakban, szorgos-dolgos multikatonák előtt renderelték a 9gag-et és a szopoalarc.hu-t 2-3 évig. Ehhez persze kellett, hogy valami oprendszer is fusson rajtuk. Szóval ezek a szervezetek két dolgot tehettek:

- Megveszik a gépeket oprendszer-licensz nélkül és külön vesznek hozzájuk licenszeket. Ez nem túl gazdaságos, ezért is csak a magyar közszféra csinálta így (lásd: Microsoft-botrány és FCPA). Ha így működnének ezek a kapitalista multik, akkor nem lenne pénz 2-3 évente gépparkot cserélni, ezért jön a másik opció:

- Előtelepített, OEM Windows-zal veszik meg a gépeket.

Az "előtelepített" ma már mást jelent...

Persze az előtelepített Windows eltűnik a gépekről, mielőtt a PCArénának és egyéb refurbishereknek eladják őket, hiszen többmenetes felülíró törlés után kerülhet csak ki a cég tulajdonából bármilyen informatikai eszköz. Ráadásul egy mai laptop alján hiába wan egy Windows-logós matrica, termékulcs nincs. Akkor mit lehet tenni?

"Ha a kard nincs a kezében, akkor a szívében van"

Nos, a UEFI kevés előnye közül az egyik, hogy a Windows-termékkulcsot lehet a UEFI-vezérlőben is tárolni. Amikor telepítesz egy Windows-t, akkor a rendszer először megpróbálja aktiválni magát azzal a licenszkulccsal, amit a UEFI-ben talál. Ha ez sikerül, nem kér új kulcsot. Ha nem (mert mondjuk W10 Home kulcsot tárol a UEFI, te pedig Prót telepítettél), akkor szól, hogy adj meg egy termékkulcsot.

uefi.jpg

A gép setup-programjába belépve látszik is, hogy van a UEFI-be mentve Windows-termékkulcs (Preinstalled OS License).

Nosza, telepítsünk egy Win10 Pro verziót!

act.jpg

Telepítés után sikeresen aktiválta magát.

A UEFI-be beágyazott termékkulcs meg is tekinthető RWE-vel:

wpk.PNG

A UEFI-vezérlőből kiolvasott termékkulcs ugyanaz, mint amivel a Windows aktiválva van.

Egyéb fontos szempontok

Oké, tehát a PCAréna rád akar sózni egy Windowst akkor is, ha a géped már rendelkezik jogtiszta Windows-licensszel. Mire kell még figyelni?

Ez így technikailag aktiválható, de legális?

Igen. Mivel OEM-windowsról van szó, azaz olyan licenszről, amit csak gyártók (pl.: Lenovo) vásárolhatnak (meg persze refurbisherek, de ez most mindegy), és aktiváláskor a licensz végérvényesen hozzákötődik a hardverhez, amin aktiválták, ezért az OEM licensz a hozzá tartozó hardverrel együtt (és csak azzal együtt) elidegeníthető, átruházható. Képzeld el, hogy eladod az autódat. Jogszerű a kocsival együtt eladni a benne lévő fedélzeti számítógépet? Igen, mert alkotórésznek minősül - anélkül nem működne az autó. Márpedig a fedélzeti számítógép ROM-chipjében lakik annak operációs rendszere (és esetleg néhány egyéb program, pl térképszoftver), ami szintén szerzői jogvédett termék, de a hozzá tartozó hardverrel (autóval) együtt mégis átruházhatod.

Ha tehát van Windows-termékkulcs a géped UEFI-vezérlőjében, csak letöltöd a Microsofttól (legálisan) a Win10 telepítőt, Rufussal kirakod egy USB-meghajtóra és telepíted.

Jogsértő-e a PCAréna és egyéb refurbisherek gyakorlata?

Álláspontom szerint igen:

Egyrészt miszreprezentáció, azaz a termék egy lényeges paraméterének elhallgatásáról van szó. Ráadásul a szóban forgó paraméter komolyan befolyásolhatja a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, így ez a gyakorlat kimeríti a fogyasztó megtévesztésének fogalmát.

Persze ha a termék a valóságban jobb, mint amilyennek hirdetik, az önmagában még nem jogsértő (legfejlebb csak hülye a kereskedő). Viszont mivel a lényeges paraméter (Windows-licenckulcs megléte) elhallgatásával egyidőben a PCAréna másik OEM Windows-licencet kínál eladásra (lásd az első képet), így a paraméter elhallgatása annak érdekében történik, hogy a fogyasztót olyan döntés meghozatalára késztesse, amit az elhallgatott paraméter ismeretében nem hozna meg.

A PCAréna tönkre is teheti a gépedet a gyakorlatával

Itt érdemes egy kicsit belemenni a mikrokontrollerek működésébe. Egyes esetekben lehetséges egy mikrokontrollerbe (pl.: UEFI-vezérlőbe) kvázi végleges módon eltárolni valamilyen információt, mondjuk egy termékkulcsot:

A megoldás neve Micro Fuse, vagy mikrobiztosíték (én csak mikrobinak hívom). A lényeg, hogy a vezérlőben van meghatározott számú ilyen mikrobiztosíték, amiket a gép bizonyos körülmények között le tud olvasztani.

fuse.PNG

Egy Xbox konzol mikrobiztosítékainak állása.

Így akadályozza meg pl. az Xbox konzol, hogy korábbi firmware-verziót tölts vissza (és kihasználd annak sebezhetőségeit): frissítés után kidurrant egy biztosítékot, így ha nem pont annyi a leolvasztott biztosítékok száma, mint amennyinek az adott firmware szerint lennie kell, akkor nem fog működni.

Ezzel a módszerrel termékkulcsot is bele lehet égetni egy PC alaplapi UEFI-csipjébe: a kulcs minden karakteréhez tartozik 8 darab mikrobiztosíték.Az én gépem esetén az első karakter V, aminek a bináris kódja 01010110, tehát a vezérlőben az első szegmensből az 1.,3.,5.,8. biztosítékokat kell leégetni, hogy ez a karakter megváltoztathatatlanul ottmaradjon.

Csakhogy ez a megváltoztathatatlanság csupán részleges:

Ha az első pozícióban álló V-t lecseréljük F-re (egy F-fel kezdődő termékkulcs miatt), akkor - mivel annak a bináris kódja 01000110 - egy frissítés során előfordulhat, hogy a rendszer  leégeti az első szegmens ötödik biztosítékát is, így F-et csinál a V-ből. Ez eddig szép és jó, de visszafelé nem működik, tehát amikor olyan módon kellene termékkulcsot frissíteni, hogy valahol egy bináris nulla (megszakadt áramkör) bináris egyessé lényegüljön át (zárt áramkör), akkor az nyilván sikertelen lesz.

Mivel a Windows megpróbálja az OEM-kulcsot beírni a UEFI-vezérlőbe, így csak a géped típusán múlik, hogy az mikrobiztosítékos, vagy hagyományos módon tárolja-e az információt. Előbbi esetben egy használhatatlan termékkulcs kerülhet a vezérlőbe, amivel többé semmit nem lehet aktiválni. Egyes Dell és HP modellek pedig mico fuse-t használnak az OEM termékkulcs tárolására, de általában sem ajánlott egy már eltárolt OEM-kulcsot frissíteni.

Honnan tudhatom, hogy milyen Windows-verzió termékkulcsa van a UEFI-vezérlőmben, mielőtt elkezdenék bármit telepíteni?

Nem tudhatod biztosan. Ezért beszélünk a fogyasztó megtévesztéséről. Meg kell venned a gépet és csak akkor erül ki, hogy milyen vindózt tudsz telepíteni a benne lévő kulccsal, de azért mégsem zsákbamacska a dolog:

Köszönhetően a Micro$oft agresszív Windows 10 promókampányának, a 2015-ben és azután eladott OEM-licencek többsége Windows 10 lesz. Egy T-, X-, vagy W-szériás Lenovo Thinkpad esetén pedig azt is borítékolhatod, hogy Pro, és nem Home verzió.

Ha kifogsz egy Win8-as termékkulcsot, akkor sem kell aggódni: a régebbi rendszerek még mindig frissíthetőek, hiába járt le a Win10-frissítés időkerete.

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkpol.blog.hu/api/trackback/id/tr2716638346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása