Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A negyedik

A negyedik

Helytakarékos és kompakt: all-in-one PC házilag

2021. július 09. - DarkVoid

All-in-one PC, azaz olyan számítógép, ami első ránézésre egy monitor, és integrálva tartalmazza az összes számítógép-alkatrészt. Jól hangzik, nem? csak leteszed az asztalra, bedugod és már használhatod is. Kicsi, helytakarékos, fancy. Végülis valamennyi felárat megér, hogy az egész géped elférjen akkora asztalfelületen, mint a monitorod. Vagy nem?

Nem. Egyrészt az a kis felár kb. kétszeres árat takar. Emellett az AIO PC-k többnyire laptop-alkatrészeket tartalmaznak a helytakarékosság miatt, ennek eredményeképp nem fejleszthetők, ráadásul a kijelzővel egybeépített gépek sok esetben egy belső szalagkábellel csatlakoznak a képernyőhöz, így még monitorként sem használhatod őket, ha lejár a hasznos élettartamuk.

Ettől függetlenül az AIO PC koncepciója egyáltalán nem rossz, csak nem szabad hagyni, hogy átbasszanak. Építsünk magunknak saját AIO-t!

meme.jpg

Bővíthetőség, kurvák, hubris

Alapvetően lusta vagyok és kiégett, de egyvalami mindig képes motiválni: az a tragédiahősöket is megszégyenítő öntelt, arrogáns gőg, ami miatt ha valamit jobban tudok csinálni másnál, akkor nem nyugszom, amíg meg nem csinálom jobban. Ennek eredménye pedig ezúttal Holló, az AIO-tematikájú hétvégi projektem.

parts.jpg

A kényelem bére

Először is készülj fel arra, hogy a kényelemért fizetni kell: lehet jó kis gépet csinálni (ami ráadásul egy monitornyi asztalfelületet foglal csak el), de kicsit többe fog kerülni, mint egy normál méretű PC: ide mini-ITX alaplap kell, kicsi (de azért szerelhető) ház, és esetleg SFX-tápegység.

Nem kell hatalmas kiadásokra gondolni, de a kényelem akkor is feláras, ha magadnak építesz gépet.

Csak a miheztartás végett: az én gépem a következő lett:

AMD Ryzen 5 2600 (6 mag, 12 thread, 3,4 GHz base) - 51690 HUF
ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac alaplap - 37390 HUF
Silverstone RAVEN RVZ01-E táp nélküli Mini-ITX ház fekete (erről később) - 31900 HUF
Noctua NH-L9x65 SE-AM4 - 19630 HUF
500GB Crucial SSD M.2 P1 - 17860 HUF
Memória, tápegység, monitor és videokártya volt itthon, tehát azért (most) nem fizettem.

Összesen: 158470 HUF

sudo3.jpg

Fontos, hogy kutyánk/macskánk elvégezze az inspekciót, mielőtt elkezdünk szerelni!

Ennyiért ma egy 11,6"-os kijelzővel rendelkező, mobil celeronos, RAM és háttértár nélküli fostartályt kapsz (Shuttle P20U)

p20u.PNG

Nem is valami szép.

De tegyük fel, hogy semmid nincs és venned kell tápot, RAMot, GPU-t, monitort:

Chieftec 700W Smart - 18730 HUF
8GB 3000MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury Black CL15 (2x4GB) - 20390 HUF
Gigabyte Radeon RX 550 2G - pont ilyen nincs már az akvában, de 70000 HUF körül megy. Jó, normális ember ma nem vesz GPU-t, inkább integráltat használ még pár hónapig.
LG 27" LED - 56130 HUF

Bár ha nincs otthon egy videokártyád, akkor most biztosan nem veszel, inkább pár hónapig iGPU-t használsz, de tegyük fel...

323700, ha nulláról indulsz. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de ezeket akkor is megvennéd, ha normál méretű gépet építenél: a felár igazából a ház és az alaplap árában mutatkozik meg.

Ha ezzel a 323700 forinttal beslattyognál az akvába és vennél polcról egy AIO-t, akkor ezt kapnád:

I5 9. gen, 6 mag, 2,9 GHz base
8 GB DDR4 noname OEM RAM
500 GB noname OEM m.2 SSD
Intel UHD 630 iGPU

iris.PNG

Ezt lazán állva hagyja az én DIY AIO PC-m.

Tervezés

Ha gépet építesz, akkor az alkatrészek - hála a szabványoknak - többnyire kompatibilisek egymással (bár nem árt figyelni). Viszont ahogy zsugorodik a méret, úgy egyre problémásabb lesz a kompatibilis alkatrészek kiválasztása: elektromosan és protokoll szintjén persze kompatibilisek, csak fizikailag nem biztos, hogy elférnek majd egymás mellett.

Ha magadnak építenél olyan gépet, ami aztán egy monitor hátuljára felszerelve dolgozik, kezdd a következő kérdés megválaszolásával: mi a fontosabb: legyen olyan kicsi, amennyire lehet? Vagy inkább legyen bővíthető? Hajlandó vagyok plusz ezreseket kiköhögni azért, hogy néhány centivel kisebb legyen?

Ha nem gond az SFX-tápegység (pár centivel kisebb a sima ATX-tápnál), akkor pár ezressel többet kell a tápegységre költeni, ráadásul egy SFX-méretszabványú táp többnyire kisebb teljesítményű egy ugyanolyan árú ATX-nél (ez más okból is problémás, lásd lejjebb).

sfxatx.jpg

A különbség az SFX és az ATX méretszabvány között...

Akarsz dedikált videokártyát? Ha nem, akkor csak olyan procit vehetsz, amiben van integrált GPU. Ez nem feltétlenül rossz. Ha mondjuk nem játszol, akkor csökkentheted a méretet egy VGA-helyet nem biztosító házzal.

Ha kell dedikált VGA, akkor is vehetsz olyan házat, ami csak alacsony profilú kártyákat fogad: kicsit tömzsibb lesz a géped (1-2 centivel), de legalább low profile videokártyával bővíthető.

Az arany középút

Mivel nekem volt egy csomó alkatrészem, amit fel akartam használni, ezért olyan ház kellett, amibe betehetek egy sima ATX-tápegységet és egy teljes magasságú videokártyát. Ezért lett a Silverstone RAVEN RVZ01-E a kiszemelt ház, és ezért lett Holló a gép neve.

Nézzünk szembe a tényekkel: egy ilyen gépben soha nem lesz RTX3090 Ti Super Dragonfire ZOMG edition videokártya és Ryzen Threadripper 9999XXX proci, de azért nem rossz, hogy a GPU-t majd egyszer lecserélhetem valami erősebbre. Prociból jobbat is vehettem volna, de a 2. generációs Ryzen 5 teljesen megfelel még 1-2 évig - a CPU-választásnak úgyis a hőcsere-korlát szab határt.

hazures.jpg

Háááát... A ház még üresen is szűk...

Tápegység - "There is little more basic than power delivery"

Említettem, hogy az SFX-tápoknak a relatíve kis teljesítmény is az egyik hátulütője. Nos, hiába nem fog a minigéped soha 1000+ Wattot felvenni, ettől még egy erős tápegység azért jó, mert ha csak a kapacitásának felét (vagy annyit sem) használod ki, akkor kevésbé fog melegedni (mint mondjuk egy 300 Wattos, ami 200W-ot nyom bele a hardvereidbe).

Volt régebbről egy elég jó Chieftec tápom, ráadásul a 700 Watt bőven elég egy ilyen gépnek. Az egyetlen hátránya, hogy nem moduláris. Tipp: ha nulláról indulsz, mindenképp moduláris tápegységet vegyél egy mini PC-hez.

Az a bizonyos Chieftec viszont egy fekete lyuk belsejében van: a "random hardver" nevű szekrényemben. Jöjj velem az eseményhorizonton túlra!

blackhole.jpg

Lehet, hogy két komplett gép is kijönne ebből a sok apróságból...

Ugyanitt volt a RAM és a GPU is.

Már a tápot sem volt könnyű belevarázsolni az akkor még üres házba, mert csak az alaplap mellett jutott neki hely, így a tervezők egy drótot vezettek körbe a házban, amit a PSU csatlakozójára kellett rádugni, aztán bepaszírozni a rögzítőkeretbe:

haztap.jpg

You spin my fan right round, right round

Bár a ház megengedné a gyári procihűtő használatát, de egy mini PC esetén a hőtermelés lekezelése létfontosságú, ezért inkább egy alacsony profilú Noctua hűtőt is hozzácsaptam a költségvetéshez: az AMD gyári hűtői jók, de a Noctua a procihűtők non plus ultrája. A rögzítőszerelvényt kétféle orientációval is fel lehet applikálni, viszont az egyik irányban ütközött volna a VRM-mel:

coolmount1.jpg

Sajnos a másik módon felszerelve is intim közelségben volt a feszültségszabályzókkal, de még mindig jobb, mintha fizikailag hozzáérne:

coolmount2.jpg

A Noctua hűtőit könnyű felszerelni: ha fent van a rögzítőszerelvény, csak rá kell csavarozni a belül menetes radiátort:

coolron.jpg

Tudom: le kellett volna vennem a ventilátort, de így is jó.

Alaplap - We will ASRock you!

Alaplap tekintetében annyi volt a megkötés, hogy mini-ITX legyen. Megfelelő ár/érték arányban épp volt egy ASRock modell. A gyártó aránylag megbízható, processzor-betáplálás szempontjából sincs oka szégyenkezni, ráadásul rendelkezik olyan teljesen haszontalan extrákkal, mint az integrált WLAN-adapter (na jó: az tény, hogy egy AIO-ban van valami WLAN-kártya, bár akkor is felesleges egy asztali géppel wifizni).

mobo.jpg

A procit, a CPU-hűtőt és a memóriát még beszerelés előtt kell betenni, mert a házon belül nem lesz hely szerelni.

Ja, és a M.2 slot az alaplap hátulján van:

mobonvmeback.jpg

Ha bent van a proci, rajta a hűtő (és mellette a RAM), akkor mehet a házba. Mivel Mini-ITX, ezért csak 4 csavarral kell rögzíteni:

tapesmobo.jpg

Eddig még egész jó, most jön a neheze: egyrészt csatlakoztatni kell az előlapi panel USB- és audio-aljzatait, meg az ATX-gombokat az alaplapra, másrészt nem árt, ha kap áramot is a gép, tehát a tápcsatlakozóknak is a helyére kell kerülniük. Kicsit kaotikus:

before.jpg

50 basszameggel később már komolyan fontolóra vettem, hogy a szükségtelen tápcsatikat levágom és leszigetelem, de végül megúszták:

after.jpg

Egészen elviselhető lett.

Render unto Raven

Már csak a képalkotó alkalmatosság hiányzik. A ház kialakítása miatt egy plusz szerelvény kell a videokártya csatlakoztatásához, ami megdönti az egészet 90 fokkal:

img_20210708_171132.jpg

Elég fura tákolmány, de funkcionális, ráadásul van egy trükkje is: így beszerelve a GPU a procival ellentétes oldalon fog kifelé fújni, tehát segít lenyomni a hőtermelést.

Ugyanezen a szerelvényen lehetne még 2,5"-os SATA meghajtókat elhelyezni, de nekem elég lesz az 500 GB NVMe SSD. A többi cuccnak ott a NAS...

Így néz ki beszerelve:

img_20210709_104840.jpg

A VGA tehát most lefelé néz, itt nem is látszik.

Rig egyben, kábelmenedzsment as good as it gets, rakjuk fel az oldallapot!

img_20210709_141743.jpg

Ez még akkor is jól néz ki, ha nem egy monitor hátulján éli az életét. Ebből a nézőpontból látszik a tápegység beszívó- és a VGA kifúvó nyílása.

Plug and pray

Most jön a folyamat legfontosabb része: forgassuk, nézegessük, gyönyörködjünk benne, azaz tegyünk meg mindent, amivel elodázható az elkerülhetetlen: a gép bekapcsolása. Ha ugyanis nem indul a masina, akkor atomjaira kell szedni, ami ilyen méretnél minimum egy óra. Szóval reménykedjünk, hogy minden érintkezik és egyik alkatrész sem defektes. Ha a stressz elviselhetetlen, kapcsoljuk be!

Mini PC esetén nem pusztán örülsz, de nagyon örülsz, ha első indításkor működik. Vica versa: ha nem indul, nem egyszerűen plusz munkád lesz vele, hanem annyit fogsz szopni, mint Kovi összes alvállalkozója együttvéve.

ribi.PNG

Random pornószínésznő. Releváns fotó és különben is: az előszóban kurvákat is ígértem.

Szerencsére a gép elsőre elindult!

img_20210708_185659.jpg

Céges gép, saját laptop, és Holló UEFI setupja. Az XMP-profil betöltése mellett érdemes a ventilátor-felpörgetési házirendet is beállítani:

img_20210708_191137.jpg

Egyelőre ezzel a beállítással fogok kísérletezni, aztán majd finomhangolom: 75 foknál maximumra kapcsol, egyébként 40, 60 és 65 foknál növeli a fordulatszámot.

De hogy lesz ebből AIO?

Hozd a fúrót!

Szóval a legtöbb monitor hátulján van négy lyuk, amivel egy VESA rögzítőkeretet lehet ráerősíteni (aminek a másik felét a falra rögzítheted, így a monitor nem az asztalodon foglalja a helyet, hanem a falon. A feladat egyértelmű: kell 4 lyuk a ház oldallapjára.

De mielőtt nekiesnél a fúróval, pontosan ki kell jelölni a lyukak helyét, hogy a gép ne lógjon rá a monitor csatlakozóaljzataira, ha felhelyezed.

Nem árt, ha a monitorod hátulja kicsit íves, hogy jobb legyen a gép szellőzése:

img_20210709_113556.jpg

mondjuk valami ilyesmi. Ha megvagy a fúrással, rögzíteni kell a kifúrt oldallapot a monitorra:

img_20210709_113725.jpg

Most ezt az egész konstrukciót rá kell csúsztatni az asztalon fekvő gépre:

img_20210709_113917.jpg

Tipp: a monitor talpába érdemes valami ellensúlyt pakolni. Ólom rulez, úgyis jön az atombomba évfordulója, de betonnal is feltöltheted a talpat. Ja, és csavarozd be a gép oldallapját...

Ha megvagy a művelettel, a gépnél fogva állítsd fel:

img_20210709_115549.jpg

Kicsit túllóg, de nem néz ki rosszul és a procihűtő is kap levegőt.

Íme a gép, ami egy teljes funkcionalitású asztali PC, egy monitor hátuljára van rögzítve, de bővíthető és olcsóbb egy AIO-nál. A gettó-AIO!

img_20210709_122322.jpg

Oh, várj! Kurvákat ígértem:

img_20210709_122626.jpg

Tessék: saját AIO. Bővíthetőséggel és kurvákkal.

And the raven, never flinching, still doing the number crunching. And its fans are barely spinning, neither is it thermal throttling...

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkpol.blog.hu/api/trackback/id/tr3916617446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása