Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A negyedik

A negyedik

PfSense Projekt

Rendes tűzfalat minden háztartásba!

2022. április 24. - DarkVoid

Kirohantam a meetingből és a futár kezébe nyomtam az előre kiszámolt összeget, majd visszatérve a helyemre, az utolsó három szlájdom prezentálása közben vágyakozva nézegettem a hardvervásárlással kapcsolatos impulzuskontroll-zavarom újabb tárgyi bizonyítékát tartalmazó dobozra.

Lehetne drog is. Vagy kurvák. Mármint nem a dobozban - kurvák nem férnek bele, drogból meg az az 5-6 kiló száz év börtön lenne. De egészen szerencsés a családom, hogy drog és kurvák helyett ilyen visszafogott hobbijaim vannak.

Most például saját tűzfal/router/DHCP-szerver/DNS-szerver kombót fogok építeni. Te meg én, kicsiny gép... Nagy dolgokat fogunk véghez vinni!

A koncepció

A szolgáltatótól kapott modem/router/switch kombó egy vagon fos. Nem csoda: abból többtízezer darabot vesznek a szolgáltatók, így természetesen a legolcsóbb, legszarabb eszköz nyer.

A boltban vásárolható router sem sokkal jobb: gyenge hardver, lebutított kezelőfelület, korlátozott képességek.

De ez!

gep1.jpg

Ez egy PC. Ráadásul be lehet állítani úgy, hogy tudjon billentyűzet és monitor nélkül bootolni. Tökéletes hálózati eszköz lesz belőle. Természetesen ezt is korábbi munkáltatómtól selejtezték.

A hardver

A ThinkCentre M83 SFF 8 giga memóriával és 4. generációs Core i5-ös procival lazán állva hagyja bármelyik off-the-shelf routert a szar kis ARM procijukkal és a 128 mega memóriájukkal. Felszereltsége folytán tökéletes miniatűr Szent Péter lesz: a hatalmas kapuőr, ki ítél minden adatcsomag felett és eldönti, ki nyerhet bebocsátást a helyi hálózatomba.

haul.jpg

Igazából volt még két tiny PC és két Switch-játék. Szülinap. A másik tiny ThinkCentre majd NAS lesz egy későbbi czikkben.

Csak egy baj van: egy tűzfalnak legalább két hálózati adapter kell (VLAN-okkal egy hálókártya is elég lehet, de nem megyek le egy bizonyos szint alá):

nic.jpg

Olcsó és tűrhető minőségű. Így az alaplapi hálózati adapter lesz az uplink (az internet felé), ez pedig a downlink (a helyi hálózatom felé).

A szoftver

Mint említettem, PfSense. Ez egy tűzfal/router szerepre specializált Linux-változat. A telepítő ingyen letölthető (Rufus-szal lehet kitolni egy USB-meghajtóra). A telepítés meglehetősen egyszerű:

boot.jpg

Kezdetben vala a sötétség,

booooot.jpg

de már bootol is a Linux!

img_20220420_112720.jpg

A telepítés gyors és könnyű. A nehezebb rész még csak most jön!

Amint először elindul a renszer, meg kell adni néhány alapparamétert:

1vlans.jpg

Szükséges-e a VLAN-ok beállításával kezdeni? Általában nem, mehetünk tovább.

2wan.jpg

A két hálózati adapter közül ki kell választanunk, melyik legyen a WAN, azaz az internet felé irányítva. Én itt az alaplapi hálózati vezérlőt adtam meg.

3lan.jpg

Mivel csak két hálókártya van a gépben (még), ezért a downlink interfész (LAN) kizárásos alapon a másik lesz...

5ready.jpg

Ha utoljára megerősítettük a beállításokat, akkor a menedzsment konzol előtt találjuk magunkat. Itt bármikor meg lehet változtatni az alapparamétereket, de pillanatnyilag a LAN ip az egyetlen, ami fontos:

Kösd össze a tűzfaladat a LAN-csatlakozón keresztül egy kliensgéppel (az internetre még ne engedd ki) és lépj be a webes felületre a LAN-adapter címén (admin:pfsense):

pfs.PNG

Valami ilyesmit fogsz látni (ez már csatlakozik az internethez is).

Mivel egyetlen LAN-port valószínűleg kevés lesz, kell egy újabb eszköz: egy switch (nem a Nintendo játékkonzolja, hanem egy hálózati eszköz):

szivcs.PNG

Mielőtt csatlakoztatnád, írd fel a switch MAC-címét és a tűzfal webes felületén navigálj a DHCP-server szolgáltatáshoz: A DHCP pool beállítása után célszerű statikus DHCP-t beállítani az összes hálózati eszköznek:

sdhcp.PNG

Ide vittem fel a switch, a NAS, a hálózati nyomtató és az access pointtá lefokozott router (lásd később) statikus IP-címeit.

Most dugd át a hálókábelt a tűzfalból a switch kettes portjába (az egyes az uplink alapállapotban), lépj be a switch webes menedzsment-felületére és konfiguráld a DHCP-klienst:

swdhcpp.PNG

Így a switch a PfSense-től fog IP-t kérni, ami pedig mindig ugyanazt az IP-t adja majd neki.

Most össze lehet dugni a switch egyes portját a tűzfal LAN-adapterével (a switch-et esetleg újra kell indítani):

img_20220421_182020.jpg

Alakul. Ha más nem is, a rendetlenség...

 Fizikailag már kész a projekt, akár a helyére is kerülhet:

fridge.jpg

Okoshűtő, szmárt fridzs? My ass! Hány EPS-t tud lekezelni az okoshűtőd?

A szolgáltatói router bridge-módban, arra csatlakozik a PfSense, arra a switch, arra pedig minden más.

Az AP

Ha akarsz vezetéknélküli háózati kapcsolatokat (gondolom, igen), akkor két lehetőséged van: veszel a tűzfal-gépedbe egy WLAN-kártyát, vagy munkára fogod a régi routeredet.

Én az utóbbit ajánlom, mert az off-the-shelf routerek egy dologban jók: több rádiós kapcsolat egyidejű kezelésében. Ha WLAN-kártyát használnál, arra mindenképp számítani kell, hogy rosszabb térerőt és sebességet eredményez, elvégre azt arra találták ki, hogy egyetlen eszközhöz kapcsolódjon.

Viszont itt ez a TP-link Archer 1200.

Routernek szar, de a rádiós része jó - ez ma már szinte minden routerre igaz. Nem véletlenül néznek ki úgy ezek az eszközök, mint egy felfordult pók...

Csak annyit kell tenned, hogy kikapcsolod a router saját DHCP-szerverét:

nnodoublenat.PNG

ezzel elkerülöd a double NAT-ot.

A következő lépés átpakolni AP-módba a routert:

apmode.PNG

Ha ez is megvan, a router WAN-portját összekötöd a switch-ed valamelyik portjával és kész is.

Szabályok és VLAN-ok

A PfSense alapból tartalmaz pár egyszerű tűzfal-szabályt, amik irányítják az adatforgalmat, de ez nem jelenti azt, hogy biztonságos is.

A saját hálózatom adatforgalmát kontrolláló szabályokat nem fogom neked megmutatni, de íme egy kezdetleges adatkapcsolati ábra:

abra.png

Célszerű a lehető legkevesebb szabállyal lefedni a hálózatodat, de azért olyan hardverről beszélünk, aminek bőven van kapacitása. A legfontosabb (az egyértelmű tiltószabályok után), hogy tiltani kell minden olyan adatkapcsolatot, ami normális körülmények között létre sem jönne:

- A céges gép el van szigetelve egy VLAN-on, csak a netre mehet ki.
- A játékkonzol szintén.
- A TV csak a netre mehet és a NAS-on futó DLNA-szerverről streamelhet.
- WLAN-on keresztül szintén csak filmet nézni lehet a NAS-ról.
- A gépek VLAN-ja a hálózati nyomtatón csak nyomtathat (kivéve az asztali gépemet, ami menedzselheti is).
- A gépeink használhatják a NAS SMB szolgáltatását is.

Normális működés esetén egy TV, vagy egy Nintendo Switch meg sem próbálnak kapcsolódni egy számítógéphez, de ha valaki egy sebezhetőséget kihasználva bejut valamelyik okoseszközre, akkor az ilyen, szükségtelen kapcsolódási lehetőségek jelenthetik a hálózat halálát.

Nem fogok részletes útmutatót adni a VLAN-ok és a szabályok konfigurálásához: ha ez kihívást okoz, akkor nem neked való a PfSense (vagy fizetned kell valakinek, hogy megcsinálja).

Mesterfogások

Adok viszont néhány tippet, hogy biztonságosabbá tehesd a hálózatodat.

PfSense menedzsment felület portját megváltoztatni (random port 2000 feletti számmal, csak ne 80 és 443 legyen).

port.PNG

Hardveres titkosítást bekapcsolni:

crypto.PNG

Emellett érdemes kezdeni valamit a log noise nevű jelenséggel: Van odakint egy csomó idióta, aki a vindózos hulladékát közvetlenül csatlakoztatja a netre, ami pedig folyamatosan broadcastokat okád a Windows hálózatfelderítési szolgáltatása miatt. Meg ott vannak még a HSRP/VRRP csomagok, azonban nem segít rajtad, ha tudod, hogy hánymillió NetBIOS broadcast-et blokkolt a tűzfalad egy nap alatt, viszont az ilyen jellegű naplóüzenetekkel gyorsan tele lehet szarni a naplófájlt, így a fontos információ elvész a sok szemét között.

lognoise1.PNG

Naplózni csak akkor érdemes, ha kezdesz is vele valamit. Ezért javasolt egy olyan tiltószabály, ami blokkolja a WAN->LAN any/any/any forgalmat, de naplózás nem társul a szabályhoz.

Már csak egy ismerős kell, aki kívülről leteszteli neked, hogy mennyire jók a tűzfal-szabályaid:

screenshot_20220421-193312.png

Kész!

asdasdad.jpg

A gép forog, az alkotó pihen (és gyönyörködik a művében).

captive.PNG

Captive portal: a PfSense képes az újonnan csatlakozó klienseket egy általad kialakított portálra irányítani. Itt eldöntheted, hogy egy sima "elfogadom" gombbal lehessen továbblépni, de hitelesítést is be lehet állítani pár kattintással, sőt: egyszeri kódokat is generálhatsz (megadott lejárati idővel), amikkel szabályozható a gyerek netezéssel töltött ideje is...

És aki eddig velünk maradt:

asddeded.jpg

Mert kurvák nélkül nincs czikk...

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkpol.blog.hu/api/trackback/id/tr2017815183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása