Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A negyedik

A negyedik

Kipróbáltam a Nemzethy Együttműködés OPRendszerét!

2023. február 25. - DarkVoid

Tudom, szeretnétek már valami kulisszák mögött czikket a háborúval kapcsolatban, de az nem ilyen egyszerű. Ezért pótszerként íme az informatikus Jackass rovatom újabb gyöngyszeme: Kiróbálom, hogy neked ne kelljen - telepítem, amit nem mersz!

cover.jpg

Olvashattatok már tőlem vírusirtó-tesztet, de ha a "kipróbálom-hogy-neked-ne-kelljen" kategória trash-mélységébe ereszkedünk, ott a Red Star OS és a TempleOS is. Nos, most szintén oprendszer-teszt jön, ráadásul kicsiny hazánk produktuma a tesztalany.

A legdrágább ingyenes szoftver

A 2,1 milliárdos közbeszerzés, ami "Digitális Jólét" néven futott, többek közt egy ingyenes szoftvercsomag létrehozását is tartalmazta. Már reméltem, hogy a NER elkezd egy saját Linux-forkot fejleszteni, de csalódnom kellett: a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag csak egy átmatricázott Linux Mint, még annyira sem dolgozták át, mint Kim Dzsong Un a Fedora Linuxot.

Félreértés ne essék: a Linux Mint jó. Én is használom a másodlagos gépen, csak én ingyen szereztem be (ti is megtehetitek), nem kellett rá versenyszférában dolgozó adófizetők pénzét költenem. Medzsik.

figyel.jpg

Figyelnek. Igen, ezt a Pegasus óta tudjuk.

A jólét, melyben minden alattvaló mentes lehet az egymásnak ellentmondó igazságok terhétől

 

Be kell vallanom valamit: általában valaminek a fikázása a leghálásabb poszt-alapanyag. A fikaposzt szinte írja önmagát: csak megérintem a billentyűket és huss, ezer karakter. Viszont ha valami annyira középszerű, mint a NER átcímkézett Linuxa, arról nem nagyon tudok mit írni, mint hogy a Linux Mint jó, a NER Linux szar.

De azért igyekszem szórakoztatni a népet.

irto.png

Kezgyük is a hejesírással! A vírusÍRTÓ biztosan jól ÍRTYA a vírusokat (hogybasznámmegazanyád)...

Sőt, ha már nyelvtan:

hunglish.jpg

A telepítés közben még telefonnal fotóztam, de a NER OS már itt is szolgáltatott kontentet: valamiért nem akarták kitömni az udvari fordítóirodát, így a NER Linux is csak részben tud magyarul, amíg telepítés után le nem töltjük hozzá a közösség által készített és gondozott magyar nyelvi csomagot. Még erre sem vették a fáradságot, tényleg csak rábasztak egy NER-matricát...

Nulladik perc, első összeomlás

 

A Vitya-OS első összeomlása váratlanul korán jött: az első indításkor, helyesebben még az első indítás előtt. Amint a telepítő végzett és újraindítottam a gépet, az nem volt hajlandó bootolni. Mint kiderült, a közpénz-milliárdokból nem futotta digitális aláírásra, így a legtöbb számítógép által támogatott biztonságos rendszerbetöltési funkció nem engedte elindulni a nem hitelesített rendszert.

Kétségkívül elnyeri a felhasználók bizalmát egy olyan rendszer, melynek használatához egy nem túl hozzáértő, átlagos felhasználónak be kell lépnie a UEFI-setupba, ott megkeresni és KIKAPCSOLNI a Secure Boot opciót. Oké. a Secure Boot szar és kevés köze van a biztonsághoz, de azért illik támogatni (főleg mert a rendes Linux Mint (is) támogatja).

Csőbomba, Hitler, fegyver jöhet, de NINCS PINA!

 

Emlékezzünk meg a telepítéskor beígért tartalomszűrésről is! A rendszerben van egy domain-tiltólista, ami 127.0.0.1-re oldja fel a listán szereplő webcímeket. Namármost... A tartalomszűrés önmagában nem lenne rossz dolog - elvégre vannak olyan dolgok, amiktől távoltartanád a gyereket, vagy akárkit a családban: én is használok tartalomszűrést, hogy tiltsam az ismert malware-eket tartalmazó weboldalakat. Az általam használt DNS-szerver több, folyamatosan frissülő listából dolgozik.

A NER OS feketelistája viszont teljesen statikus, ráadásul nem is annyira a rosszindulatú programok terjesztőit célozza:

goddamn.png

A "goddamn", azaz kb. "az isten verje meg" kifejezések például blokkolva vannak.

devil.png

Ahogy a "devil", azaz "ördög" permutációi is.

dropbox.png

De Google Drive-ot, vagy Dropboxot sem használhatunk.

Érdekesség, hogy ha nem pornóról, vagy valami eretnekségről van szó, akkor a tartalomszűrés sem olyan szigorú:

stukker.png

Fegyver, Mein Kampf, de akár az Anarchista Szakácskönyv is jöhet!

nosatan.png

De a Sátáni Biblia NEM!

Bizonyára minden Nemzethy érzelmű, horogkeresztény szülő megnyugodott, hogy ha a csemetéjét érdekelni kezdik a náci eszmék, a fegyverek, vagy szerves kémia (=háztartási vegyszerekből való bombagyártás), akkor a Vitya-OS nem áll az útjába, de...

pina.png

NINCS PINA!

Kivéve, ha beírod a keresőbe, hogy pina.hu IP, és a találatként kapott IP-t beírod a böngészőbe, így nem localhostra (127.0.0.1-re) lesz feloldva.

Ugyanígy jöhet a Wifite, az Aircrack suite, vagy a John the Ripper, ha a csemetének kedve támadna beleményedni a hekkelés tudományába, hogy egyszer majd piacképes tudása is legyen, és ne közalkalmazott/köztisztviselői állásban rohadjon meg:

hekk2.png

Wifit hekkelhetünk,

hekkjohet.png

Jelszót törni is szabad, a Linux Szoftverközpont nincs korlátozva. Ennyi erőfeszítés ment a NER OS létrehozásába...

Ééééés...

origo.png

HOPPÁGECI, ezért valaki repülni fog! Tiltólistán az Origo!

Erre nincsenek szavak

 

Nyilván nem olyan jó, mint egy igazi Linux Mint (vagy bármelyik másik variáns), de a legfőbb inzultus, hogy ezt én fizettem ki. Meg a hozzám hasonló, versenyszférablei dolgozók, akiknek a fizetése a költségvetésen kívülről jön, így a tőlük származó adóbevétel is pozitív egyenleget keletkeztet a királyi udvar kasszájában.

Igazából kerestem valami könnyen lebutítható Linuxot, amit majd a feleségem nagymamájának szánt laptopra telepíthetek, hogy alapfeladatokra képes legyen anélkül, hogy valamit komolyabban el tudna állítani. Nem a NER OS lesz az...

Most megyek bejelentést tenni az OLAF-nál...

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkpol.blog.hu/api/trackback/id/tr5418058214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása