Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A negyedik

A negyedik

Rezsiharcom tanulságai

Trilógiám harmadik epizódja

2022. július 20. - DarkVoid

Első rész, melyben felkutatom otthonunk rejtőzködő villanyvámpírjait (hogy a napkeleti bölcsek stílusában mondjam (lásd lejjebb): A Zárt Ököl Útja),

Második rész, melyben elhagyom alvajáró, fogyasztói társadalmunk kényelmét egy napra, és magam is ezo-bio-ökohippi leszek (avagy a Nyitott Tenyér Útja).

A legfőbb tanulság, hogy még egy viszonylag kis fogyasztású, vagy helyesebben energiatakarékos háztartásban is rejtőzködik egy csomó kis energiavámpír. Meg aztán nem csak a spórolásról van szó:

Kicsapni a slusszkulcsot a kocsmapultra? Az olyan proli. És ha a hatósági üzemanyagár is a rezsicsökkentés sorsára jut, akkor úgyis csak tolni fogod azt a húszéves mercit, aminek az odométeréből annyi fényév tűnt már el, miközben Németországból a civilizáció keleti peremvidékére ért, amennyire a Voyager került a Földtől az első részben (a villanyautódat meg már most felgyújthatod).

Nem. A NER-ben a ribancok már mástól nedvesednek:

img_20220720_112600.jpg

Sziasztok, lányok! Ne a gyűrűt nézzétek, ne is a feleségem nevét (és főleg ne a a betűvel írt összeg kötőjelezését): nincs közüzemi tartozásom. Benne vagytok egy hármas partiban?

Tehát hogyan legyél pinamágnes?

Világítás - Ergonómiával spórolni? Funkció > Forma!

Mint írtam is az első részben, rá kellett jönnöm, hogy rosszul világítunk, és ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyunk.

A rossz hír, hogy a napi 1 kWh, ami világításra átlagosan elmegy a háztartásunkban, nem csupán szemléletváltást és pár LED-izzót igényel, hanem mélyebb zsebbenyúlást is:

img_20220720_092204.jpg

Ez a csillár szar. Nem elég, hogy undorítóan giccses (a lakással együtt kaptuk), de pont a pofádba világít, meg a tévére, emellett nincs fényerő-szabályozás sem.

Mi legyen helyette?

img_20220720_092300.jpg

Például ez. Első blikkre minimalista dizájn, de amit tud (galéria):

img_20220720_092435.jpg

Ja, a döglött rovarok? Egy időben felmásztak hozzám a hangyák az alsó szomszédtól, úgyhogy némi méreg kihelyezése mellett - mivel láttam, hogy vonzza őket a fény - bekentem a sorkapcsot egy cukros-vizes trutymóba mártott fültisztítóval. Hangya jön, rálép a fázisvezetéket rögzítő csavarra, pukkan. Néha üríteni kell(ene) a hangyahulla-tárolót. Egyszer jött egy nagyobbacska pók is, sajnos az előbb lépett a neutrálisra, aztán a fázisra, az nagyobbat pukkant.

Én ugyan okoseszköz-gyűlölő vagyok (ezt is DMZ-be tettem a tűzfalban, különben kicsi sárgákkal lenne tele a hálózatom), de ez nem rossz. Van normál módja, amin belül lehet színhőmérsékletet és fényerőt állítani, meg a fancy színes mód (itt is lehet a fényerőt variálni, meg persze a színeket). Olvasáshoz van még egy állólámpa az ágyam mellett, természetesen LED-izzóval.

Egy ilyen, fentebb látható "okoslámpa" 15 rongyba került, de nem kizárt, hogy még olcsóbban is megszerezhető. Ha nem akarsz okoslámpát, akkor a meglévőt is fel lehet okosítani egy dimmer switch és PWM LED-izzók segítségével, de fontos a lámpatest is: ha a nappaliban lévő csillárunkhoz hasonlóan közvetlenül a pofádba világít, nem sokat fogod használni (még a gyerekszobába is masszívan átszűrődik a fénye, úgyhogy nálunk altatás után off. Célszerű beszerezni egy szórt fényt előállítani képes lámpatestet is, ha már világítást okosítasz.

Azt természetesen mondanom sem kell, hogy az izzószálas, "hagyományos" izzókat ki kell dobni: azoknál még a sötét is jobb.

Nagyfogyasztók

 A nagyfogyasztók korszerűsítése sajnos csak nagyobb összegek árán lehetséges, de azért vannak trükkök:

- A delta rossz. Nem az együttesre gondolok: a delta a fizikában a változás jele, márpedig egy rendszer belső energiaszintjét (hőmérsékletét) megváltoztatni sokkal több energiát igényel, mint egy állapotot fenntartani (ugyanez vonatkozik mozgásállapotokra is, ezért szopsz a sebességváltóval a kocsiban). A hétköznapok nyelvére lefordítva: egy villanysütő felfűtése többet fogyaszt, mint a melegen tartása, tehát a felfűtést igénylő eszközöknél, például az előbbi példában szereplő villanysütőnél törekedj arra, hogy mindent, amit tervezel, egy használattal készíts el, így nem kell minden ételkészítésnél felfűteni.

- Ami vizet melegít, ott figyelni kell a vízkőre! A vízkő rossz hővezető, azaz rengeteg energiát szipolyoz el, mielőtt a víz is elkezd melegedni. A vízforralót te magad is tudod vízkőmentesíteni (ecet, citromlé), de a bojler, vagy a mosógép esetén jobban jársz, ha szerelőt hívsz. Persze nem akkor, ha már sok éve nem volt vízkövezve, és a vízkő beleette magát a gumigyűrűkbe, mert akkor már a vízkő a tömítés és ha eltűnik, szivárogni fog a cucc. Célszerű legalább évente, de inkább félévente vízkövezni a mosógépet és a villanybojlert.

img_20220720_112639.jpg

Ha olyan területen élsz, ahol a vízkő a szokásosnál nagyobb probléma (például mint itt, a Bakonyban), akkor jobb megoldás egy vízlágyító-tartályt felszereltetni a bemenő hidegvíz-csőre.

- Ha valami őskövület Energomat mosógéppel mosol, akkor viszont érdemes befektetni egy korszerűbb típusba, ami súlyautomatikás is.

Okoseszközök - Sárkány ellen sárkányfű?

Erre nincsenek szavak. Tudjuk, hogy az okosgecik sebezhetőek és még kémkednek is, de az okostévémnek, ennek a "tévének csúfolt villanyóra-dementornak" a 17 wattos fogyasztása kikapcsolt állapotban vért kíván.

Itt vagy fogsz egy belépőszintű kis távirányítós kapcsolót, (ahogy én is tettem) és abba dugod a TV-t, vagy akár megkockáztathatsz egy okoskonnektort/okoselosztót, ami telefonról kapcsolható.

img_20220720_112728.jpg

Fogyasztásmérő

Átvettük már a konnektorba dugható fogyasztásmérők buktatóit, ráadásul minden eszköznek kellene egy külön mérőeszköz, hogy egy hónapnyi mérés után összeadd a kumulatív fogyasztásukat, és reális képet kapj. Ennyi fogyasztásmérőt valószínűleg senki nem fog vásárolni, de nem is feltétlenül muszáj.

Muszáj viszont rászánni az időt és kimérni a cuccaid fogyasztását, mert - amint láttuk - nálunk is rejtőzött egy csomó cucc, ami feleslegesen pörgette a villanyórát.

1szamla.png

Pedig a mi háztartásunk aránylag energiatakarékos, még úgy is, hogy 3 szobában világítunk és a kis Mia mellett a mosógép sem gyakran tud pihenni - volt már egésznapos üzemben is, amikor a szokásos mosáson felül még bejött egy fostornádó és moshattunk gyerekruhákat, meg ágyneműt is.

Ne felejtsük el a napi 24 órában működő hálózati eszközeimet (beleértve a PfSense-gépet) sem. És még emellett a viszonylagos energiatakarékosság mellett is találtam jópár területet, ahol mérhetően lehet optimalizálni az áramfogyasztásunkat.

nagyfogymer.JPG

Talán sok esetben az is a pazarlás oka, hogy nincs folyamatosan a pofánkban az aktuális fogyasztásunk: a villanyóra el van dugva és sokan csak évente egyszer néznek rá. Tudatosabbá tehet már az is, ha a kismegszakító elé felszereltetsz egy ilyen fogyasztásmérőt.

kisfogymer.JPG

De ezzel a hármas kittel is el lehet indulni, csak tudjon reaktív teljesítményt is mérni (ez elvileg tud)

Egyenáram és generátor-tapasztalatok

Az nem lepett meg, hogy rengeteg áramot pazarlunk az egyenáramú eszközök működtetésével/töltésével, de az meglepett, hogy pontosan mennyit!

Hiába drága a telefon, vagy a laptop, a töltője ugyanaz a kétfilléres hulladék, amit ugyanaz a kis Wang-Jeng rakott össze ugyanazon a kínai partok mellett horgonyzó dzsunkán egy marék rizsért. Erre az adapterre aztán különböző márkanevek kerülnek és ügyes, picike kezek elcsomagolják őket a kétszázezres telefon és a félmilliós laptop mellé is.

Aki megteheti, annak nagyon megfontolandó egy egyenáramú rendszert kiépíttetni, ahol csak egyszer alakul egyenárammá a váltóáram, és egy másik DC->DC inverter csinál belőle, 5, 9, 12, 20 voltos kimeneteket. Emlékezzünk: a laptop üresjáratban kétszerannyit fogyaszt, ha váltóáramról kapja a tápot, mintha közvetlenül az egyenáramba lenne dugva. A telefontöltés szintén kétszeres fogyasztással jár.

img_20220720_112803.jpg

És a legviccesebb az egészben, hogy ez a kis napelemes generátor igazából nem fogyasztásmérő és nem is egy egész háztartást kiszolgáló egyenáramú rendszer, mégis működik ilyen szerepkörökben is. Eredetileg még egy Jackery eszköz is a jelöltek között volt, de azért az EcoFlow-t választottam, mert a saját töltéséhez szükséges áramátalakító a gépen belül van, így csak egy filléres számítógép-tápkábel kell hozzá, nincs egyedi töltő és mert bár a Jackery jobban bírja az időjárás viszontagságait, viszont a Jackery napelem-panelek egyáltalán nem vízállók, míg az EcoFlow szolárpanelje az, így kint lehet hagyni az esőben. Ja, és van 100 wattos USB-C portja!

img_20220718_130050.jpg

Az EcoFlow kitette a stukkert az asztalra a River szériával.

Ha még ebben a viszonylag takarékos háztartásban is bőven van mit faragni a fogyasztásból, akkor valószínűleg nálad is akad optimalizálni való eleme az áramhasználatnak. Ugyanakkor a helyzet nem is olyan rossz: mi például nem vagyunk ökonácik, és bár egy háztartási gép vásárlásakor a döntésben az is szerepet játszik, hogy a berendezés milyen energiaosztályú, nem ez a fő szempont, viszont így is beesünk havi 210 kWh alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkpol.blog.hu/api/trackback/id/tr8317886649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása